Τηλεοπτικό σποτ ΑΔΑΜΑΝΤΙΑΔΑΣ: τα παιδιά δείχνουν τα δόντια τους!

GIATROI TOY KOSMOY SP mike9

Ένα μικρό κοριτσάκι ξεκινά την μέρα του. Κλείνει την εξώπορτα του σπιτιού του. Βγαίνει στο δρόμο και με τη σχολική τσάντα στην πλάτη κατευθύνεται προς το σχολείο του. Ένας εθελοντής οδοντίατρος μπαίνει στο πίσω μέρος της κινητής μονάδας-ιατρείου των Γιατρών του Κόσμου. Η πόρτα κλείνει και η κινητή οδοντιατρική μονάδα ξεκινά και αυτή τη μέρα της σε ένα από τα σχολεία της Αθήνας στα οποία εφαρμόζεται το πρόγραμμα.

Οι Γιατροί του Κόσμου βοήθησαν χιλιάδες παιδιά της Αθήνας να δείξουν τα δόντια τους! Και συνεχίζουν.

Δείτε εδώ το Τηλεοπτικό Διαφημιστικό Μήνυμα ΑΔΑΜΑΝΤΙΑΔΑΣ

Στο πλευρό χιλιάδων παιδιών της Αθήνας, ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες τους για στοματική υγιεινή, πρόληψη και θεραπεία, βρέθηκαν οι Γιατροί του Κόσμου τα τελευταία δύο χρόνια από τον Φεβρουάριο του 2013 έως τον Μάρτιο του 2015. Η ΑΔΑΜΑΝΤΙΑΔΑ, το πρόγραμμα πρόληψης, ευαισθητοποίησης και θεραπείας εφαρμόστηκε σε 66 Δημοτικά Σχολεία του Δήμου της Αθήνας. Οι 50 εθελοντές οδοντίατροι των Γιατρών του Κόσμου εξέτασαν συνολικά 9.382 παιδιά και πραγματοποίησαν οδοντιατρικές παρεμβάσεις σε 22.281 δόντια.

Οι στόχοι του προγράμματος ΑΔΑΜΑΝΤΙΑΔΑ, οι οποίοι ήταν παρέμβαση διάγνωσης και θεραπείας σε 7.500 μαθητές, οδοντιατρική παρέμβαση σε 7.000 περιπτώσεις, παρέμβαση ορθοδοντικής σε 1.500 περιπτώσεις, έκθεση μεθοδολογίας και μοντελοποίησης των παρεμβάσεων, ενεργοποίηση και συντονισμός 50 εθελοντών οδοντίατρων υπερκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια του έργου. Δυστυχώς τα στατιστικά δεδομένα παρουσιάζουν μία κατάσταση της στοματικής υγείας των παιδιών που δεν είναι καθόλου ικανοποιητική,  η οποία αναδεικνύει το μεγάλο κενό και τη μεγάλη ανάγκη παρέμβασης που υπάρχει στο ζήτημα. Βάσει της οδοντιατρικής καταγραφής, παρουσιάστηκαν σε ποσοστό 81% περιστατικά που χρήζουν οδοντιατρικής παρακολούθησης και σε ποσοστό 34% περιστατικά που χρήζουν ορθοδοντικής παρέμβασης. Τα περιστατικά παιδιών με καλή ή πολύ καλή στοματική υγεία άγγιζε μόνο το ποσοστό του 15% από το σύνολο των παιδιών που εξετάστηκαν.

Από την οδοντιατρική καταγραφή προέκυψαν επίσης ποιοτικά στοιχεία που δείχνουν ότι η πολυ-πολιτισμικότητα ανέρχεται στο 64% ανάμεσα στους μαθητές που εξετάστηκαν, η αποχή των μαθητών από τη δωρεάν εξέταση και φθορίωση, εξαιτίας της μη-συγκατάθεσης από τους γονείς ανήρθε στο 21%, ενώ η συννοσηρότητα, δηλαδή η ένδειξη συνύπαρξης πολλαπλών οδοντιατρικών και ορθοδοντικών προβλημάτων ανέρχεται στο 40%.

Η καινοτομία της ΑΔΑΜΑΝΤΙΑΔΑΣ αφορά τη δωρεάν θεραπευτική αποκατάσταση που προσφέρεται στα παιδιά καθώς και την παράλληλη προσέγγιση των ορθοδοντικών προβλημάτων με ορθοδοντική πρόληψη και θεραπεία. Η αποτελεσματικότητα του έργου και η ανάγκη να συνεχιστεί αποδεικνύεται μέσω της καταγραφής και αποτύπωσης της πραγματικής κατάστασης της στοματικής υγείας των μαθητών, η οποία ξεπέρασε τα 20.000 δόντια. Οι Γιατροί του Κόσμου θα προσπαθήσουν να συνεχίσουν αυτό το τόσο αναγκαίο πρόγραμμα για τα παιδιά όλης της Ελλάδας. Η οδοντιατρική πρόληψη και περίθαλψη αποτελεί δικαίωμα όλων.