Κύκλος συναντήσεων για τον γονεϊκό ρόλο: Η προσφορά στο κοινωνικό σύνολο ως τρόπος ζωής

Αμφιθέατρο Μουσείου Μπουζιάνη, Τετάρτη 16 Μαΐου 2018, Οδός Γ. Μπουζιάνη 27-31, Δάφνη

Στον κύκλο συναντήσεων για την Παιδεία και το Γονεϊκό Ρόλο η τελευταία μας συνάντηση για φέτος έχει θέμα την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο ως τρόπο ζωής. Η προσφορά στο κοινωνικό σύνολο δεν διδάσκεται στο ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου, ούτε είναι πάντα ανάμεσα στις βασικές έγνοιες των γονιών για τα παιδιά τους. Την ίδια στιγμή αποτελεί μια μοναδική αξία που περνά από γενιά σε γενιά δίνοντας νόημα στην ανθρώπινη υπόσταση, ενώ σημαντικές έρευνες την έχουν συνδυάσει αναπόσπαστα με την ευτυχία.

Θα μιλήσουμε για την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο με εργαλεία μελέτης δυο ξεχωριστές περιπτώσεις. Η ΕΛΙΞ – Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας ξεκίνησε το 1987 ως μια πρωτοποριακή δράση για την εθελοντική προσφορά και την κοινωφελή εργασία με επίκεντρο τους νέους ανθρώπους. Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια, αδιάλειπτης παρουσίας, διοργανώθηκαν περισσότερα από 400 προγράμματα εθελοντικής εργασίας σε 120 περιοχές της Ελλάδας από την Κρήτη έως τη Θράκη και από την Ήπειρο έως τη Λέσβο. 5.500 νέοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό συμμετείχαν σε αυτά τα προγράμματα, ενώ την ίδια στιγμή περισσότεροι από 2.500 νέοι από την Ελλάδα είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε αντίστοιχα προγράμματα σε όλον τον κόσμο. Χαρακτηριστικές δράσεις η αποκατάσταση πετρόκτιστων κτιρίων για την ανάδειξη της ηπειρώτικης παράδοσης στα Μαστοροχώρια της Ηπείρου, εργασίες αποκατάστασης μετά από πυρκαγιές και δενδροφυτεύσεις όπως στην Αρχαία Ολυμπία, καθαρισμός δασών και δασοπροστασία στην Ανατολική Αττική, συντήρηση και ανακατασκευή παραδοσιακών μονοπατιών στις Κυκλάδες, συνοδεία και φροντίδα ατόμων με ειδικές ανάγκες σε χώρους φροντίδας και περίθαλψης και σε προγράμματα Δήμων, δημιουργική απασχόληση ευπαθών ομάδων παιδιών σε σχολεία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες καθώς και πρόσφατα προσφυγόπουλων. www.elix.org.gr

Το Δίκτυο Στήριξης Φυλακισμένων και Αποφυλακισμένων Γυναικών ξεκίνησε έχοντας ως βασική αρχή το αίσθημα της αλληλεγγύης με όρους ισότητας και όχι φιλανθρωπίας για τις γυναίκες που ανήκουν σε αυτή την ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού. Παρέχει ευκαιρίες και πόρους για την ανάπτυξη των δυνατοτήτων, την κοινωνική ενσωμάτωση καθώς και την πρόληψη από τον στιγματισμό και την κοινωνική περιθωριοποίηση. Η μορφή αρωγής προς τις φυλακισμένες και αποφυλακισμένες γυναίκες μπορεί να είναι υλική, εκπαιδευτική, συμβουλευτική ή παροχή νομικών υπηρεσιών. Το Δίκτυο ήρθε ως φυσική συνέχεια μιας πολύ σημαντικής δουλειάς στα πρώτα οργανωμένα σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας εντός του Κορυδαλλού και των Γυναικείων Φυλακών στον Ελεώνα Θηβών. Η απίστευτα σημαντική δουλειά των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας μέσα στις φυλακές αποδεικνύεται με τους αριθμούς των ερευνών που δείχνουν ότι, ενώ στον γενικό πληθυσμό των φυλακισμένων το 70% επιστρέφει στη φυλακή μετά την αποφυλάκισή του, στον πληθυσμό των φυλακισμένων που παρακολουθούν τα σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας το ποσοστό αυτό κινείται περί το 3% με πτωτικές τάσεις.

Κάθε προσφορά στο κοινωνικό σύνολο είναι πάντα αποτέλεσμα μια συλλογικής προσπάθειας, μιας ομαδικής εργασίας. Είναι όμως γεγονός, ότι πάντα τέτοιες σημαντικές προσπάθειες τις ξεκινούν, τις τρέφουν και τις κληροδοτούν στους μεταγενέστερους, φωτισμένες προσωπικότητες. Δύο από αυτούς τους μοναδικούς ανθρώπους θα έχουμε τη χαρά να έχουμε κοντά μας στη συνάντηση της  Τετάρτης 16 Μαΐου στο Μουσείο Μπουζιάνη στις 8 μ.μ. Κοντά μας θα είναι η Ελένη Γαζή, Πρόεδρος και Ιδρύτρια της μη κυβερνητικής οργάνωσης ΕΛΙΞ, Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας και ο Κλήμης Πυρουνάκης διευθυντής για πολλά χρόνια του σχολείου δεύτερης ευκαιρίας των γυναικείων Φυλακών στον Ελαιώνα Θηβών και Ιδρυτής του Δικτύου Στήριξης Φυλακισμένων και Αποφυλακισμένων Γυναικών.

Θα σας περιμένουμε για να γνωρίσουμε από κοντά την εμπειρία δύο σημαντικών ανθρώπων για το πώς μπορούμε να μην ζούμε μόνο για τον εαυτό μας αλλά ως ενεργό τμήμα του κοινωνικού συνόλου και πώς αυτό μπορούμε να το μεταδώσουμε ως βίωμα και στα παιδιά μας.