O ΓΔΑΡΜΕΝΟΣ στον Υμηττό στις 26 Ιανουαρίου – Θεατρική Παράσταση για τη Βία

ΓΔΑΡΜΕΝΟΣ 
Πάντα υπάρχει κάποιος πιο δυνατός από σένα
Η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δάφνης-Υμηττού παρουσιάζει το θεατρικό έργο «Γδαρμένος» στο Φιλοπρόοδο Όμιλο Υμηττού (Λεντάκη-Αμισού και Σμύρνης, Πλατεία Υμηττού) στις 26 Ιανουαρίου 2013 στις 8 μ.μ. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Ο «Γδαρμένος» είναι μια θεατρική παράσταση που μιλά για τη δημιουργία της βίας στην ψυχή ενός παιδιού και φανερώνει βήμα-βήμα τις επικίνδυνες επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτή η επίδραση στο άτομο και την κοινωνία. Kεντρικός στόχος του έργου είναι να ευαισθητοποιήσει, να προβληματίσει, να μεταδώσει αξίες ανθρωπισμού. Το έργο απεικονίζει με άμεσο τρόπο πώς η βία έχει τη δύναμη να διαβρώσει την ψυχή μιας κοινωνίας, όταν σημαντικές ανθρώπινες αξίες όπως η κατανόηση, η αλληλεγγύη, η συμπαράσταση, η συμπόνια γίνονται σπάνιο αγαθό. Ο «Γδαρμένος», (Blästrad) είναι ένα σύγχρονο έργο του Σουηδού θεατρικού συγγραφέα Ματς Σιέλμπυ (MatsKjelbye). Το έργο γράφτηκε το 2008 και έχει περιοδεύσει στα περισσότερα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Σουηδίας, ενώ επίσης παίχτηκε με μεγάλη ανταπόκριση στο Dramaten – Εθνικό Θέατρο της Σουηδίας, σε σκηνοθεσία του Magnus Ehrner. Το 2009 το έργο ταξίδεψε και παρουσιάστηκε στη Ρουάντα στα αγγλικά. Επίσης μεταφρασμένο στα γερμανικά έχει παρουσιαστεί στη Γερμανία και την Αυστρία.

Το έργο στα σχολεία. Ο «Γδαρμένος» είναι ένα έργο γραμμένο για να παρουσιάζεται εύκολα στην αίθουσα μιας τάξης ή στο χώρο εκδηλώσεων ενός σχολείου υιοθετώντας τη μορφή του θεάτρου «βαλίτσα». Το έργο απευθύνεται σε μαθητές 14-18 ετών. Με τη δύναμη της θεατρικής πράξης και την άμεση προσέγγιση με το θεατή το κείμενο γίνεται σκληρό σαν την επίθεση μιας συμμορίας. Έχει τη δύναμη να μεταφέρει τον μαθητή-θεατή στο διαταραγμένο συναισθηματικό κόσμο ενός ψυχρού και αδιάφορου παιδιού, να τον εκθέτει στην ασχήμια και τον παραλογισμό της βίας και να τον οδηγεί προστατευτικά σε μονοπάτια με πανανθρώπινες αξίες. Το έργο γίνεται αφορμή για συζήτηση μαζί με τον σκηνοθέτη και τον ηθοποιό, μέσα στην τάξη, αμέσως μετά την παράσταση. Έτσι  οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις και τα συναισθήματά τους γύρω από το θέμα της βίας. Αυτή η επίκαιρη παράσταση μας φανερώνει τις επικίνδυνες επιπτώσεις που μπορεί να έχει η βία, όχι μόνο στα παιδιά -αλλά στον καθένα μας- και να μας κάνει να σκεφτούμε πριν να είναι πολύ αργά!  Η διάρκεια της παράστασης είναι 70 λεπτά.

Η παράσταση βρίσκεται στον κατάλογο Θεάτρων της Δικτυακής Πύλης του Υπουργείου Παιδείας

 

www.eyliko.gr

 

Αν ενδιαφέρεστε να κλείσετε ημερομηνία για να έρθει η παράσταση στο χώρο του σχολείου σας, παρακαλούμε να έρθετε σε επαφή στα τηλέφωνα 210 – 86 74 657, 210 – 86 65 144 (τηλ-fax) (Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 9.30 – 12.30) ή απόγευμα ( 6 – 8μ.μ ) με τον Βασίλη Μιχαήλ στo κινητό 697–205 33 34  mail: vmichail@otenet.gr

Περίληψη:  Ένας νεαρός, ο Εντ, μέλος μιας βίαιης συμμορίας, βρίσκεται στο έδαφος χτυπημένος από τους πρώην συντρόφους του. Καθώς παλεύει στα όρια μεταξύ ζωής και θανάτου ξετυλίγεται, σαν μια ταινία, το κουβάρι της ζωής του πίσω στο χρόνο. Ο Έντ ταξιδεύει στην εποχή που ήταν δώδεκα ετών, όταν η βία μπήκε στην καθημερινότητά του. Μιλά για την αδρεναλίνη που ρέει σε μια γροθιά και τα δάκρυα που κυλούν σ’ ένα μελανιασμένο μάγουλο. Μιλά για θύματα και δράστες, για τη μεθυστική δύναμη και την ταπείνωση. Αγγίζει βαθιά μέσα του την αγάπη και την απώλεια.

 

 Κείμενο: MatsKjelbye, Μετάφραση: Εύα Στυλάντερ

Σκηνοθεσία: Στρατής Πανούριος

Το ρόλο του Εντ ερμηνεύει ο Νικόλας Αναστασόπουλος

http://www.athinorama.gr/theatre/data/performances/?id=10019630

Δείτε το trailer της παράστασης. http://www.facebook.com/KohiliTheatrikosOrganismos