ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΔΑΦΝΗΣ-ΥΜΗΤΤΟΥ

Το ΔΣ της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Δάφνης Υμηττού, παρακολουθώντας στενά τα όσα διαδραματίζονται αυτές τις μέρες στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Δάφνης, καλεί τους εμπλεκόμενους να επιδείξουν τη δέουσα ψυχραιμία και νηφαλιότητα, καθώς, εκτός των άλλων, έχει διαταραχθεί η μαθητική ζωή όλων των παιδιών που φοιτούν στο σχολείο και όχι μόνο.
Το θέμα με την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου και τον Αφγανό μαθητή, με όλες τις προεκτάσεις του που συνδέονται με την υπέρμετρη δημοσιότητα και κυρίως με την απαράδεκτη και απόλυτα καταδικαστέα ρατσιστική επίθεση εναντίον του παιδιού και της οικογένειάς του στο σπίτι που διέμενε, έχει πλήξει τη σχολική κοινότητα του 6ου Δημοτικού Σχολείου, αλλά και την ευρύτερη τοπική κοινωνία.
Σχετικά με τον Σύλλογο Γονέων του 6ου Δημοτικού Σχολείου Δάφνης οφείλουμε να αναφερθούμε στην έως τώρα αγαστή συνεργασία μας σε μία σειρά από θέματα που στο παρελθόν έχουν απασχολήσει το σχολείο και την ευρύτερη σχολική κοινότητα του Δήμου. Εξίσου καλή ήταν και η έως τώρα συνεργασία μας με τον Διευθυντή του συγκεκριμένου Σχολείου, στο οποίο, αξίζει να αναφέρουμε ότι φοιτά το μεγαλύτερο ποσοστό αλλοδαπών μαθητών σε σχέση με τα υπόλοιπα σχολεία αρμοδιότητάς μας.
Το 6ο Δημοτικό Σχολείο Δάφνης είναι το κύριο σχολείο του Δήμου μας που φιλοξενεί πρόσφυγες ανάμεσα στους μαθητές του, με την αρμονική ενσωμάτωση πέντε (5) μαθητών από δύο (2) οικογένειες Συρίων και Αφγανών προσφύγων στη μαθητική κοινότητα του σχολείου. Για τη συγκεκριμένη ενσωμάτωση και τον τρόπο διαχείρισής της μας είχε ενημερώσει από την αρχή της χρονιάς ο Διευθυντής του Σχολείου σε προγραμματισμένη συνάντηση που είχαμε μαζί του. Επίσης, ο Διευθυντής είχε αποταθεί τον Μάιο και τον Ιούνιο στην Ένωση για να βοηθήσουμε τη συγκεκριμένη οικογένεια με τρόφιμα, καθώς γνωρίζει και ο ίδιος τη μακρόχρονη προσπάθεια της Ένωσής μας για συλλογή τροφίμων, τα οποία διανέμονται τακτικά σε οικογένειες μαθητών των σχολείων μας που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική και ανθρωπιστική κρίση.
Στη συγκεκριμένη δράση μας, αυτή της συλλογής τροφίμων, η οποία γίνεται σε μόνιμη βάση εδώ και πολλά χρόνια, ο Σύλλογος Γονέων του 6ου Δημοτικού Δάφνης, έχει σταθεί σταθερός αρωγός. Επίσης, με τη διακριτικότητα που αρμόζει σε ένα τόσο σοβαρό και ευαίσθητο θέμα, ο συγκεκριμένος Σύλλογος έχει βοηθήσει την Ένωση Γονέων, ώστε να εντοπισθούν και να υποστηριχθούν στη συνέχεια οικογένειες με παιδιά του σχολείου του σε ανάγκες που αφορούν την υποστήριξη διατροφής και άλλα ζητήματα, όπως για παράδειγμα τη διάθεση ρουχισμού, ιατρική βοήθεια, βοήθεια στα μαθήματα κ.ά. Ακόμα, στις επαναλαμβανόμενες μεγάλες έκτακτες πρωτοβουλίες που είχαμε ως Ένωση την προηγούμενη διετία για συλλογή ρούχων και ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες ο συγκεκριμένος Σύλλογος ανταποκρίθηκε άμεσα.
Αξίζει να επισημανθεί, τέλος, η άμεση κινητοποίηση του Συλλόγου Γονέων, του Διευθυντή και του Συλλόγου Διδασκόντων σε ζήτημα που αντιμετώπισε οικογένεια μεταναστών του σχολείου τα προηγούμενα χρόνια, ενημερώνοντας αμέσως μόλις το εντόπισαν την Ένωση η οποία, σε συνεργασία με κοινωνικούς φορείς αλληλεγγύης, υποστήριξε άμεσα τη συγκεκριμένη οικογένεια που βρισκόταν στη χώρα χωρίς δουλειά, χωρίς περίθαλψη και με σοβαρό πρόβλημα υγείας τους πατέρα. Η οικογένεια υποστηρίχθηκε νομικά και ιατρικά, ενώ μέσω της άμεσης δραστηριοποίησης του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 6ου Δημοτικού Σχολείου, στάθηκε δυνατόν να εξοπλιστεί το σπίτι όπου έμενε με έπιπλα, θέρμανση, τρόφιμα και άλλα απαραίτητα είδη.
Στο συγκεκριμένο σχολείο γνωρίζουμε ότι έχουν γίνει και δράσεις/εκδηλώσεις κατά του φασισμού, όπως αυτή που έγινε στις 19 Μαΐου 2015 -σε συνεργασία και με την Ομοσπονδία Γονέων- και την παρακολούθησαν οι μαθητές των Δ, Ε, και ΣΤ τάξεων.
Γενικώς, η εικόνα που μέχρι τώρα έχουμε είναι ότι στο συγκεκριμένο σχολείο, οι μετέχοντες της σχολικής κοινότητας, στηρίζουν τις δράσεις αλληλεγγύης της Ένωσης χωρίς διακρίσεις και έχουν αγκαλιάσει τα αλλοδαπά παιδιά. Περιμένουμε το πόρισμα της προκαταρκτικής εξέτασης για τα γεγονότα που αφορούν στον σημαιοφόρο της 28ης Οκτωβρίου. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και να εναντιωνόμαστε σε κάθε ρατσιστική ή ξενοφοβική συμπεριφορά.
7/11/2017 Το ΔΣ της Ένωσης