Ανακοίνωση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δάφνης Υμηττού

Αγαπητοί γονείς,

 

Τα προβλήματα στην εκπαίδευση δεν μας ξάφνιασαν, απλά ήρθαν σαν σταγόνα να «ξεχειλίσουν το ποτήρι», καθώς τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται και η υπομονή μας εξαντλείται! Ως υπεύθυνοι για τις οικογένειές μας, ζούμε την καθημερινή αγωνία του πώς θα τα «βγάλουμε πέρα» με τις στοιχειώδεις ανάγκες μας (διατροφή, περίθαλψη -υγεία, σχολεία και φροντιστήρια των παιδιών μας, λογαριασμοί, δόσεις εφορίας, κτλ.) είτε εργαζόμαστε με μειωμένους μισθούς είτε ως άνεργοι!

 

Ενώ λοιπόν, όλο το καλοκαίρι βλέπαμε ότι σημαντικές αποφάσεις που αφορούν τη μόρφωση των παιδιών μας παίρνονται βιαστικά και «στο πόδι», ερχόμαστε τώρα να αντιμετωπίσουμε τη νέα πραγματικότητα (βλέπε κατάργηση βασικών ειδικοτήτων από ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ, διαθεσιμότητα καθηγητών, ψήφιση νέου νόμου για το Λύκειο, κτλ.)!

Το αποτέλεσμα; Οι πόρτες της μόρφωσης στενεύουν ή ουσιαστικά κλείνουν, καθώς σύμφωνα με το νέο νόμο, το Λύκειο μετατρέπεται σε εξεταστικό κέντρο, οι απαιτήσεις για φροντιστήριο ενισχύονται και μάλιστα από την Α΄ Λυκείου, οι ευκαιρίες για τεχνική-επαγγελματική εκπαίδευση χάνονται, και τα παιδιά οδηγούνται ως «φθηνοί ανειδίκευτοι εργαζόμενοι» ουσιαστικά έξω από την διαδικασία της μόρφωσης ή στην καλύτερη προετοιμάζονται για οικονομικοί μετανάστες!

Από την άλλη, η διαθεσιμότητα και η απόλυση χιλιάδων καθηγητών, η αύξηση των ωρών διδασκαλίας με ταυτόχρονη μείωση των μισθών τους, τη στιγμή που σχολεία και τάξεις συγχωνεύονται κι ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα αυξάνεται οδηγούν σε απαξίωση του παιδαγωγικού και μορφωτικού ρόλου του σχολείου! Προσθέστε σε όλα αυτά τα προβλήματα της «διαθεσιμότητας» των σχολικών φυλάκων, της έλλειψης προσωπικού για την καθαριότητα, τα μειωμένα οικονομικά για λειτουργικές δαπάνες, και θα διαπιστώσετε ότι το θέμα της Παιδείας παίρνει χωρίς υπερβολή «εκρηκτικές διαστάσεις» !

 

Ας το πούμε καθαρά:

Αρνούμαστε να συμπράξουμε στη διάλυση του Δημόσιου σχολείου!

 

Απαιτούμε ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ για όλα τα παιδιά.

Θέλουμε τα σχολεία να είναι ανοικτά, αλλά να λειτουργούν ουσιαστικά!

Πιστεύουμε ότι τη νίκη θα φέρει μόνο η κοινή προσπάθεια όλων μας: Ενωμένοι Γονείς – Μαθητές – Καθηγητές!

 

 

18 Σεπτεμβρίου 2013,

Το Διοικητικό Συμβούλιο